Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Jak nowoczesna reklama pomaga w rozwoju firm.
16 lutego, 2017
Strony www Toruń - Projektowanie stron Toruń - Tworzenie stron www - Strony CMS - Responsywne strony www
Projektowanie stron – rozwiązania na każdą kieszeń
17 lutego, 2017

Czy możesz wymienić danie, które bez wątpienia lubi każdy? Tak i jest to pizza. Popisowy posiłek włoskiej kuchni, rozpowszechniony na całym świecie. Prostota w przeróżnych kombinacjach, która zależnie od kucharza smakuje inaczej. W całości kuchnia włoska stała się najbardziej rozpoznawalną kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie potrafią łączyć proste i sprawdzone produkty, które wspólnie smakują perfekcyjnie. Gorąca Italia przyniosła nam nie tylko okrągłe placuszki, ale także spaghetti, risotto, czy tiramisu. Jednym zdaniem dobre i błyskawiczne w sporządzeniu potrawy, które łączą bliskich przy jednym stole. Taka też jest filozofia gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko kochają jeść. Kochają przebywać z przyjaciółmi, dyskutując i bawiąc się w gronie pysznego jedzenia, które bazuje na regionalnych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – to wszystko jest tam w każdym sklepie i za niewielkie pieniądze. Warzywa i przyprawy uprawiane w ciepłym słońcu południa smakują genialnie. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w standardowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd faktycznie wywodzi się kuchnia włoska i jak została odkryta pizza? Odpowiedź zapewne Cię zaszokuje. Dowiedz się zatem o pochodzeniu pizzy i o najpopularniejszych potrawach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo może zechce Ci się skosztować któregoś z nich.

Tradycyjna włoska kuchnia

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest ściśle związana z tradycją poszczególnego obszaru. Włosi mocno przestrzegają swoją tradycję, nie uznają jakichkolwiek ustępstw i podczas tworzenia ukochanych posiłków stosują się do przepisów przekazywanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki obyczajowości, zdolności dobierania prostych składników i stosowaniu dobrej jakości (zasadniczo świeżych) produktów kuchnia ta zdobyła wielką renomę i globalne uznanie. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na sztuczne produkty – wszystko wykonywane jest siłą własnych rąk, wedle szczegółowo ustalonej receptury. Gotowanie „od serca” wpływa na to, ze wszystko pachnie i smakuje wybornie. Co więcej dobrze jest wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej dostępność. Kuchnia ta jest wyjątkowo niedroga, a wszystko dlatego, że większość tradycyjnych dań wywodzi się z ubogich obszarów. Kiedyś ubodzy mieszkańcy Włoch korzystali z wyrobów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to można było kupić za niewielkie pieniądze, lub uzyskiwane było samodzielnie. Tymczasem oprócz samego kucharzenia, najważniejsze jest (co celebruje się w dzisiejszych czasach) degustowanie potraw w licznym gronie bliskich. Włosi uważają, że jedzenie ma integrować ludzi. Nie ma znaczenia koszt posiłku, ale sama chwila, którą spędza się z rodziną, przy jego spożywaniu. Nic nie jest od tego cenniejsze.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Co w pizzy może nie smakować? Chrupiącego ciasta. Rozkwitających w słońcu pomidorów. Rozstapiającego się sera mozzarella, czy świeżej bazylii? To główne składniki klasycznej pizzy. Danie to doświadczyło wielu ewolucji. W każdym regionie smakuje odmiennie. A jak to się wszystko rozpoczęło? Posiłki zbliżone do pizzy znane były już w starożytnym Rzymie i o dziwo stanowiły doskonały środek płatności. Pizza wielką sławę zdobyła dopiero w XVIII wieku, kiedy to zaczęły się otwierać restauracje tytułowane pizzeriami. Przyciągnęły one króla Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by zakosztować podawanych tam posiłków. Prawie sto lat później, u schyłku XIX wieku kucharz Raffaelo Esposito stworzył dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Ostatnia była nowością, ponieważ kucharz dodał do niej magiczny składnik – ser mozzarella. Monarchini pokochała ten smak i od tamtej pory pizza ta nosi nazwę „margerita” od jej imienia. Następnie pizza przybyła do Stanów Zjednoczonych, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich pracowników przyjeżdżających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ W ten sposób pizza stała się ulubioną potrawą wszystkich nacji – od Japończyków po Argentyńczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od położenia geograficznego. Pokazuje to ogromną popularność kuchni włoskiej. Pizza nie jest wszakże jedyną popularną potrawą tej części globu. Włochy dały też światu takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia włoska generalnie bazuje na zdrowych produktach. Na południu kraju gotuje się potrawy z mąki, a na północy posiłki z ryżu i kasz. Na południu bardzo często stosowana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Pamiętajmy też, że oprócz rutynowych posiłków, Włosi mogą nam zaproponować niezwykłe wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wysokogatunkowe oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie lubić kuchni tej strony świata?

Chciałbyś spróbować oryginalnej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która przyrządza włoskie dania według tajemnej formuły. Przygotuj się na głębokie wrażenia smakowe i odwiedź naszą pizzerię: Pizza Toruń

Strona używa cookies
Ok