Galanteria skórzana Galskór - Piórnik skórzany - Receptownik skórzany - Teczka skórzana - Aktówka damska - Produkty ze skóry
Galanteria skórzana Galskór
15 stycznia, 2017
worki z nadrukiem do pakowania na roli worki do drewna warzyw węgla kolorowe niebieski
Węgiel kamienny najlepsze worki
20 stycznia, 2017

Najlepsze drewno kominkowe

Drewno kominkowe Stare Babice drewno suche Warszawa drewno niesezonowane

Najistotniejsze cechy drewna kominkowego

Najwięcej z nas drzewo do palenia w kominku nabywa „oczami”. W ogóle nie ma w tym niczego niesamowitego, albowiem tak zachowuje się typowy kontrahent. Nigdy nie możemy jednak kierować się totalnie wizualną cechą drzewa, ale nadrzędnymi jego stronami (o których na marginesie winien poinformować nas sprzedawca). Chodzi tutaj po pierwsze o jego twardość oraz wilgoć. Drzewo ciężkie będzie się wypalać dużo dłużej i odda więcej ciepła aniżeli drzewo miękkie. Poszczególne typy różnią się wilgocią po ścięciu oraz po wysuszeniu, co nieraz myli klientów. Przykładowo wilgotność wierzby liczy 180%, natomiast jesionu raptem 40%. Powinniśmy sprawdzić główne atrybuty drewna kominkowego, czyli wartość opałową 1 mpu (metra przestrzennego drewna ułożonego), sumę wody jaką trzeba odparować z wilgotnego drzewa oraz statystyczną twardość. Dla kontrahentów kominków znaczące są także indywidualne właściwości, np.
łatwość zapalania albo kolor płomieni.

Jaki gatunek drewna wybrać?

Drzewo do kominka jest charakterystycznym wariantem drzewa, gdyż musi spełnić więcej warunków aniżeli drewno opałowe do przepalania w piecykach. Najlepsze jest drewno liściaste w formie bali albo szczap. Dlaczego? Drewna iglaste posiadają słabszą kaloryczność, tzn. mocniej i intensywniej się palą. Kłopotem jest także zawartość żywicy, jaka może szybko zanieczyścić kominek. Obrazowo sosna, a właściwie jej kawałki albo drzazgi, znakomicie nadaje się na podpałkę. Jeśli nie mamy wyjścia i pragniemy rozpalić w kominku drzewem iglastym, wówczas wymieszajmy je z dowolnym wariantem drewna liściastego. Warianty drewna kominkowego rozdziela się powszechnie na miękkie oraz twarde, niewątpliwie zaraz po ścięciu wybranego drzewa. Gatunki miękkie charakteryzują się mniejszą wartością opałową, bowiem posiadają delikatniejszą spójność i ciężar. Inaczej mówiąc wyodrębnia się kilka wyraźnie uznanych drzew liściastych, z których jest otrzymywane drewno kominkowe: jarząb, grab, śliwa, wiąz, brzoza, wiśnia czy kasztanowiec. Najlepiej sprawdza się twarde drewno buku, jesionu, oraz jarzębiny.

Właściwości poszczególnych wariantów drewna kominkowego

Buk – jest wyjątkowo ciężkie, łatwe do rozłupywania i mocne. To najlepsze drzewo do kominka, ponieważ ma niezmiernie cienką korę, natychmiastowo schnie i cechuje się niezwykle dużą spoistością. Tok przepalania przebiega spokojnie. To drewno, które wypala się niezwykle leniwie oraz daje sporo ciepła.

Brzoza – łatwo schnie, łatwo się ją rozbija, posiada dobrą kaloryczność i jest zwykle dostępna. Po podpaleniu zdobywamy piękny, zgrabny płomień.

Grab – ma nadzwyczaj wysoką ścisłość, lekką korę i dosyć łatwo wysycha. To drzewo jest najodpowiedniejsze do przepalania w kominku, albowiem niezwykle powoli się spala. Płomień jest raczej przeciętny, ale grzeje niezwykle długo.

Dąb – leniwie się kurzy, daje mnóstwo ciepła, doskonale nadaje się do wędzenia żywności oraz posiada dużą wartość opałową. Skazą jest długookresowe schnięcie, gruba kora, bariery w rozbijaniu na elementy.

Wiąz – jest porównywalny do dębu, ma jednakże cieńszą korę oraz prościej wysycha. Niewątpliwie jest uciążliwe w dzieleniu jeśli pochodzi, np. z przydrożnych drzew lub zieleńców.

Jarząb – to nadzwyczaj porządne drewno kominkowe, niezależnie występuje epizodycznie (najczęściej jako domieszka do innego drewna).

Klon – jest dosyć masywne, posiada małą korę, natychmiast schnie i łatwo się rąbie.

Jesion – to następne atrakcyjne drewno kominkowe, które posiada wyjątkowo dużą twardość i znakomitą wartość opałową. Jest kłopotliwy w dzieleniu.

Olcha – powinna być niezmiernie starannie osuszona, biorąc pod uwagę jej najważniejsze cechy opornie płonie. Znakomite drzewo do wędzenia potraw, bo przesyła im fantastyczny koloryt i bukiet.

Osika – ma skromną spoistość oraz kaloryczność, jest typem miękkim. Należałoby wprawdzie okazjonalnie napalić nią w kominku, bowiem rewelacyjnie czyści kominek ze smoły oraz z sadzy.

Akacja – to twarde oraz niezmiernie kaloryczne drzewo, które posiada wydatną korę. Niewątpliwie jest źródłem stanów zapalnych śluzówek i skóry.

Wierzba – analogicznie jak topola niezbyt jest odpowiednia na drewno kominkowe. Posiada znikomą ścisłość oraz słabą kaloryczność.

Drzewa owocowe – mają wyjątkową gęstość. Wbrew poniektórym wypowiedziom rewelacyjnie nadają się do palenia w kominku. Niezwykle przydatnymi są grusza czy wiśnia. Drzewo owocowe posiada cienką korę i w trakcie wypalania wytwarza wspaniały bukiet.

Warto wiedzieć!

Do przepalania w kominku w żadnym przypadku nie wolno zużywać elementów drewna, które uprzednio było zabezpieczane, farbowane jakimikolwiek chemicznymi środkami lub lakierowane.

W jakim miejscu mamy możliwość zakupić drewno kominkowe?

Głównie w nadleśnictwach, tartakach oraz przedsiębiorstwach opałowych. W pierwszej wymienionej lokalizacji dostaniemy drzewo niesezonowe, najczęściej poćwiartowane w liczne bale bądź szczapki (o długości od pół metra do metra). Tutaj można nabyć jednocześnie drzewo gorszej jakości, czyli odrzuty. Drewno niesezonowe trzeba poćwiartować i składować co najmniej 1 rok. Opłata jest prawie 3 razy mniejsza aniżeli drzewa kominkowego sezonowego. Jednakże w tartakach albo sklepach zakupimy drzewo sezonowe, posiekane na zgrabne kawałki, jakimi mamy możliwość natychmiast palić. Jeżeli zaprząta Cię kupno drewna kominkowego w atrakcyjnej cenie, kliknij w niniejszy odnośnik – drewno kominkowe Warszawa

Strona używa cookies
Ok